Иновативната класна стая смело пренарежда учебното пространство. Редиците с чинове

...
 Иновативната класна стая смело пренарежда учебното пространство. Редиците с чинове
Коментари Харесай

Нов тип училищна среда - иновативна класна стая пренарежда учебното пространство

 Иновативната класна стая самоуверено пренарежда образователното пространство. Редиците с чинове излизат в „ пенсия “, на тяхно място идва ново потомство - мебели, които се трансформират, могат бързо да се прегрупират и да създадат разнообразни конфигурации за работа в група. Учителят слиза от „ пиедестала “ си, където до момента го издигаше катедрата на подиума пред дъската. Пространството  се провежда по метод, който дава по-голяма опция за връзка, трансформиране в многофункционални зони за самоподготовка, занимания по ползи, новаторски форми на образование.

 Новият вид учебна среда е разказан в Наредба 24 на МОН и Министерство на здравеопазването от септември предходната година. Документът регламентира на какви условия би трябвало да дават отговор зоните за начален стадий, за прогимназия и гимназия, както и многофункционалните пространства. Стремежът е към основаване на нов вид среда, която е в по-голяма степен неофициална и дава приоритет на свободното придвижване. Допуска навлизане на естествената среда в постройката посредством вътрешни дворове и дълбоки навлизания сред корпусите, огромни витрини към дворовете за образна връзка с двора. Вътре е значимо пространствата да преливат едно в друго, да има опция посредством мобилни загради да се прекрояват пространствата. Целта е да се даде независимост и опция на учителите да разгънат нови способи на образование. Новите условия прекатурват визията на мястото, където ще учат децата. Дават независимост за смели решения на шефовете и отварят нова ниша за дизайнери и архитекти ​- с фокус върху образователната среда и STEM кабинетите, чието създаване сега се финансира от МОН. 

 Кой си е представял до неотдавна, че в класната стая ще седне на барплот или в мека мебел, че ще може да се отпусне в градинска люлка или напряко върху възглавница на пода? Всичко това към този момент е допустимо в новаторска класна стая в СУ „ Христо Г. Данов “ в Пловдив. 

 „ Ние също сме родители и виждаме в какво положение е базата в този момент. А смяна в средата освен ще направи учебното заведение по-модерно, само че може да преобърне и методите на преподаване “, споделят двамата съдружници от „ Имидж десижънс “. Създали компанията предходната година с фокус върху учебните нововъведения и модерната STEM​ среда, като концентрира в тази област над 10 година опит в инженеринга, дизайна и мебелировката.

 Желанието за смяна на родителите и експерти от сектора намерило допирни точки с „ отглежданото “ съвсем 2 година желание на директорката на СУ „ Христо Г. Данов “ Гергана Аврамова за младежка гражданска война в класната стая. Да я осъществят дружно, оказало се, дава и още едно преимущество - работа по изцяло решение, а не на парче с непрекъснато напасване сред разнообразни планове за обзавеждане, елинсталация и строително-ремонтни работи.

 В началната точка на огромното видоизменение били заложени няколко наложителни пункта - да има разнообразни типове мебели, ниски и високи, да могат да се прегрупират по друг метод и бързо да образуват кътове за по 5 до 10 възпитаници. Оказало се, че общоприетата класна стая, която ще претърпи цялостна смяна, има единствено един контакт, а ключ за осветяване въобще липсвал и то се включвало от коридора. За по-малко от месец стаята бе напълно освободена и преобразена, споделя инж. Емилия Кръшкова. След обновяването на елинсталацията бил положен немски ламиниран паркет -  износоустойчив и подобаващ за деца. Радиаторите от парното „ влезнали “ в естетични дървени кутии.

 Голямата стена против прозорците се сдобила с винилов 3D тапет с резултат на тухли, който елементарно се почиства. По прозорците се появили японски щори, които затъмняват на степени до 95% и дори до 100% - в меката бежова гама с цветни акценти на няколко от сегментите. Всички детайли елементарно се демонтират, почистват или заменят. Старите лампи били сменени с нови винтидж осветителни тела. Промяната в мебелировката почнала  с две маси, на които може да се контролира височината на краката. След това мека мебел от вида американски лънч бар оформила сепарета край прозорците. От креслата всичко може да се смъква и пере. В средата на класната стая към този момент има чердже с маса и 5 стола с съвременен дизайн - ликовете на Мерлин Монро и София Лорен. Оформен е невисок ъгъл с лоби мебел. В различен се сяда на  бар маса, в която са вградени лавици. А градинската люлка в ъгъла е за отличника на седмицата.

 В дъното на стаята е завършена амфитеатрална зона на две равнища със 7 преносими масички. Отсреща е бялата дъска със зелена зона пред нея и възглавнички с формата на пънчета. От едната страна на дъската има маса с колелца и помощна масичка с чай. Тя може да се мести и да се събира с конзолна маса в друга настройка. До къта за чай има и съдове за разделно събиране на отпадъците. От другата страна, под тв приемника, е обновеният ъгъл на учителя - с ретро привкус, само че и с всички улеснения да си разположи там преносимия компютър.

 На влизане в класната стая мобилните устройства се оставят в стойка за телефони на стената, като за всеки има обособен номериран джоб. От пространството над дъската за класиците Вазов, Чудомир, Алеко припомнят постери с кориците на първи издания на техните книги. На „ тухлената “ стена са завършени два декоративни дървени прозореца. На корковото им „ сърце “ може да се окачват образователни материали. А чувството, което основават, е, че учениците не са в класна стая в бетонния град, а в къща някъде из Прованса. Зелените детайли към този момент са изкуствени, само че биха могли да бъдат и деликатно подбрани живи цветя.

 Иновативната класна стая е универсална за филантропични науки, само че сега се употребява от осмокласници. Откакто се учи в нея, учениците идват по-рано и се застояват повече, а група девойки дори са се заели сами да я почистват след занятията. Предизвикала дори известна ревнивост и сръдни, поради което в школото е основан график - по 1-2 часа дневно в нея да влизат и други класове. 

В STEM кабинетите: От макет на " Тойота " до лаборатория по аквапоника

 STEM кабинетите, за които МОН отпуска  от 5000 лв. за дребен план до 300 000 за по-мащабен, са другото предизвикателство в модернизирането на учебното заведение. След първите опити на шефовете да издирят кой да ги проектира, компании към този момент оферират цели портфолиа с подготвени примерни планове. Част от мебелировката се създава у нас, а другата е импорт, изяснява инж. Емилия Кръшкова. И акцентира, че нищо в подобен кабинет не трябва да е самоцел, а би трябвало наложително да кореспондира с образователния развой, само че и да е съобразено със качествата на децата тъкмо в това учебно заведение. 

 Предложенията за кабинетите по химия и физика са със специфични настилки, които не се разяждат от химикали. Всяко работно място има електричество, като част от уредите могат да се включват и изключват от учителя. Решенията са в алено, жълто, зелено - цветовете на откривателството. Триъгълни модули с тъпи върхове разрешават прегрупиране по друг метод. Има алтернатива новата среда да бъде обогатена и с 3D макети. В кабинета по физика това би могло да бъде даже макет на мотор на „ Тойота “, който е отворен и се вижда по какъв начин работят механизмите, макет за слънчева сила или за магнитните полета.

 За STEM работилниците се връща остарелият модел на тогавашните кабинети с складове, само че доста по-естетичен, съвременен и функционален, обобщава инж. Кръшкова. Вече даже опитното поле влиза в образователната зала - със специфични лаборатории по хидропоника и аквапоника, които разрешават там да се отглеждат растения, като по този начин се основава самообладание, поредност и резистентен интерес у учениците.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР